Η παρουσία των γυναικών στις επιστήμες, στην εκπαίδευση, στην πολιτική, στον αθλητισμό, στις τέχνες, στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την εξέλιξη του κόσμου, ήταν καθοριστική.
Ορισμένες από τις γυναίκες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της εκπαίδευσης και των επιστημών στη σημερινή τους μορφή, συνεχίζουν να μας εμπνέουν και παρουσιάζονται στη συνέχεια.
MARIA MONTESSORI (1870 – 1952)
Η Μαρία Μοντεσσόρι, ήταν Ιταλίδα παιδαγωγός, φιλόσοφος και ιατρός, γνωστή για τη συμβολή της στην επιστημονική παιδαγωγική και για την φιλοσοφία της εκπαίδευσης, το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα. Το σύστημα αυτό αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή του και εξακολουθεί να εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα σε αρκετά σχολεία σε όλο τον κόσμο.
MARIE CURIE (1867 – 1934)
Η Μαρία Σαλώμη Σκουοντόφσκα-Κιουρί ήταν Πολωνή φυσικός και χημικός και αποτέλεσε την πιο φημισμένη γυναίκα επιστημών της εποχής της. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911).
ΥΠΑΤΙΑ (370 – 415)
Η Υπατία, Ελληνίδα φιλόσοφος, καθηγήτρια μαθηματικών, αστρονόμος και μαθηματικός, η οποία εξυμνείται και ως πρόδρομος του διαφωτισμού. Στην ιστορία των επιστημών επί περίπου δεκαπέντε αιώνες είναι η μοναδική γυναίκα που συναντάμε και η πρώτη που δίδαξε δημόσια, αποτελώντας αδιαμφισβήτητο σύμβολο της ισότητας των φύλων, ούσα ταυτόχρονα και μάρτυρας της γνώσης, προσελκύοντας μαθητές από όλη τη Μεσόγειο.
HELEN KELLER (1880 – 1968)
Η Έλεν Άνταμς Κέλερ ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και λέκτορας. Ήταν το πρώτο τυφλό άτομο που απέκτησε το πτυχίο Καλών Τεχνών. Η Έλεν Άνταμς Κέλερ είναι η γυναίκα που έμαθε ολόκληρη την οικουμένη να σέβεται τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Για να το επιτύχει αυτό αξιοποίησε διάφορους τρόπους επικοινωνίας, όπως την ανάγνωση των χειλιών με το άγγιγμα, το σύστημα γραφής Braille, την δακτυλογράφηση, την νοηματική και την ομιλία με τα δάχτυλα.
GABRIELA MISTRAL (1889 – 1957)
Η Λουσίλα Γοδόι Αλκαγιάγα, γνωστή με το ψευδώνυμο Γκαμπριέλα Μιστράλ, ήταν Χιλιανή ποιήτρια, διπλωμάτης, εκπαιδευτικός και φεμινίστρια. Το 1945 έγινε η πρώτη λογοτέχνης της Λατινικής Αμερικής που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για τη λυρική της ποίηση και αποτέλεσε σύμβολο των ιδεαλιστικών φιλοδοξιών ολόκληρου του λατινο-αμερικάνικου κόσμου. Το 1951 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Χιλής.
MARGARET HAMILTON ( 1936 – )
Η Μάργκαρετ Ελαΐν Χάμιλτον είναι επιστήμονας υπολογιστών, μηχανικός συστημάτων και λογισμικού και επιχειρηματίας. Είναι η γυναίκα χάρη στην οποία το Απόλλων 11 κατάφερε να πραγματοποιήσει το ταξίδι του στη Σελήνη. Με την ιδιότητα της ως μηχανικός ήταν επικεφαλής της ομάδας που προγραμμάτισε τον κώδικα του Απόλλων 11.
ELIZA LEONIDA ZAMFIRESCU (1887 – 1973)
Η Ελίσα Λεονίντα Ζαμφιρέσκου ήταν Ρουμάνα χημικός μηχανικός, ερευνήτρια, ακαδημαϊκός και μαχητική ειρηνίστρια. Αποτέλεσε την πρώτη εκπρόσωπο του γυναικείου φύλου που πήρε πτυχίο μηχανικού στην πατρίδα της, αλλά και την πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στην Ένωση Ρουμάνων Μηχανικών.
Έμπνευση για όλους
Σαφέστατα η λίστα των γυναικών που καθόρισαν την εξέλιξη της ιστορίας δεν περιορίζεται μόνο στις προαναφερθείσες γυναίκες.
Γυναίκες, μητέρες, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνιδες, αθλήτριες, πολιτικοί, επιχειρηματίες…
Η λίστα είναι μεγάλη και προστίθενται συνέχεια γυναίκες που με το πείσμα, την αποφασιστικότητα τους, την αγάπη τους για τον άνθρωπο μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο.
Με το ίδιο πάθος και αγάπη για την εκπαίδευση και την ουσιαστική εξέλιξη των παιδιών, η ομάδα του Veltisto Education στηρίζει τον κάθε έναν μαθητή όπου και να βρίσκεται!
Είμαστε δίπλα σου!
(Οι φωτογραφίες του άρθρου προέρχονται από το wikipedia)