Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου εορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε χρόνο, την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People, IBBY), το 1966.

Σκοπός

Σκοπός είναι να ενθαρρύνει τα μικρά παιδιά και τους νέους να αγαπήσουν το διάβασμα και να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον τους για τα παιδικά βιβλία.

Κάθε έτος, ένα διαφορετικό Εθνικό Τμήμα μέλος της Διεθνής Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα, έχει την ευκαιρία να είναι ο διεθνής χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. 

Φέτος, την ιδιαίτερη αυτή τιμή κατέχει η Ελλάδα στέλνοντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα, ”Είμαι ένα βιβλίο, διάβασε με.”. Το μήνυμα για τον εορτασμό της ημέρας γράφτηκε από τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο και η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την εικονογράφο Φωτεινή Στεφανίδη.

Κίνητρο της δράσης αυτής είναι να τονιστεί η πολύτιμη αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης στην ανάπτυξη των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, σε όλες τις χώρες διοργανώνονται διάφορες δραστηριότητες στα σχολεία και στις δημόσιες βιβλιοθήκες, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά και να τα παροτρύνουν να συμβάλλουν ενεργά στον εορτασμό συμμετέχοντας σε διάφορους διαγωνισμούς λογοτεχνίας.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τον φετινό εορτασμό από την χώρα μας, στη σελίδα της Διεθνής Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα αφιερωμένη στην ημέρα.

Διαβάστε επίσης τους βραχείς καταλόγους των βραβείων για τη συγγραφή, εικονογράφηση, διασκευή και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους (έργα έκδοσης 2022), όπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Η ομάδα του Veltisto Education, με την ίδια αγάπη για τα βιβλία και την φιλαναγνωσία ενθαρρύνει τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους μαθητές να διεκδικήσουν μια ολοκληρωμένη προετοιμασία για ένα καλύτερο μέλλον!

Γνωρίστε τη Φιλοσοφία μας!

“Δεν υπάρχει παιδί που μισεί το διάβασμα. Υπάρχουν μόνο παιδιά που δεν έχουν βρει το κατάλληλο βιβλίο.”

Frank Serafini