Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε έτους. Ανακηρύχθηκε το 1999 στην Γενική Διάσκεψη της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), όμως η ιστορία της ξεκινά από την Ελλάδα.

Το 1997 ο Έλληνας ποιητής Μιχάλης Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να γιορτάζεται η ημέρα της Ποίησης και η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, πρότεινε την πρώτη μέρα της Άνοιξης ως την πλέον κατάλληλη για τον εορτασμό της. Τέλος, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε να κηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης η 21η Μαρτίου και η πρόταση του υπερψηφίστηκε στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού το 1999.

Η ποίηση συναντάται σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας και αποτελεί σημαντικό κομμάτι έκφρασης κάθε πολιτισμού.

Η και Audrey Azoulay, Γενική Διευθυντής της UNESCO, αναφέρει ότι η δύναμη της ποίησης στην ανθρώπινη πρόοδο είναι καταλυτική, καθώς αποτελεί το μέσο για διάλογο και ειρήνη σε ταραγμένους καιρούς.

Η ποίηση στην Ελλάδα

Καταξιωμένοι και βραβευμένοι Έλληνες ποιητές, από την ξακουστή γενιά λογοτεχνών του ‘30 έως και σήμερα, αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι στην ιστορία της Ελλάδας.  

Γεώργιος Σεφέρης: ο πρώτος Έλληνας ποιητής που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963.

Οδυσσέας Ελύτης: ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979.

Διονύσιος Σολωμός: σπουδαίος Έλληνας ποιητής, ιδιαίτερα γνωστός για την συγγραφή του ποιήματος “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” του οποίου οι δυο πρώτες στροφές αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας.

Η λίστα των εξαίρετων ποιητών με σημαντική συμβολή στις τέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι μεγάλη.

Η ποίηση έχει αποτελέσει κατά καιρούς θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων με ιδιαίτερες απαιτήσεις στα πλαίσια του μαθήματος Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Για επιτυχή προετοιμασία στις Πανελλαδικές εξετάσεις και σωστή διαχείριση του χρόνου, αξιοποίησε και εσύ την εμπειρία και την μεταδοτικότητα των καθηγητών του Veltisto Education που θα σε οδηγήσει βήμα βήμα ακόμη πιο κοντά στο στόχο σου!