Παγκόσμια Ημέρα Σταθεράς π

Η σταθερά π ή αλλιώς ο αριθμός 3,14 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αριθμούς των μαθηματικών.

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου ως αποτέλεσμα ορισμένων αριθμητικών συμπτώσεων!

Κάθε χρόνο διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρη την μαθηματική κοινότητα ανά τον κόσμο για να αναδείξουν τη σπουδαιότητα του αριθμού αυτού.

Η επιλογή της ημέρας του εορτασμού για την σταθερά π, 14/3, έγινε με βάση τον αμερικανικό τρόπο γραφής της ημερομηνίας, όπου γράφεται αρχικά ο μήνας και έπειτα η ημέρα, δηλαδή 3-14, η οποία συμπίπτει με την αριθμητική τιμή της σταθεράς π=3,14.

Τι γνωρίζουμε για την σταθερά π

Η σταθερά π ισούται με το λόγο της περιφέρειας προς τη διάμετρο κάθε κύκλου. Είναι επίσης γνωστή ως η Αρχιμήδεια σταθερά π.

Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, απασχόλησε αρκετούς μαθηματικούς εξαιτίας της αρμονίας που παρουσιάζει. Η σταθερά π όμως παρουσιάζει επίσης και εκπληκτικές ιδιότητες που προσέλκυσαν και επιστήμονες από άλλους κλάδους των θετικών επιστημών. Ορισμένους από τους κλάδους της επιστήμης που συναντούμε την σταθερά είναι η Θερμοδυναμική, η Μηχανική, η Στατιστική, η Κοσμολογία, ο Ηλεκτρομαγνητισμός κ.ά.

Η επιστημονική εφαρμογή της σταθερά π όμως συναντάται και στην καθημερινή μας ζωή σε όλες τις σύγχρονες συσκευές τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το τηλέφωνο, η τηλεόραση, το σύστημα εντοπισμού GPS κ.ά.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία, τις ιδιότητες και τις αρχές της σταθεράς π στη wikipedia  και στην ιστοσελίδα της παγκόσμιας μαθηματικής κοινότητας π pi day

Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί σημαντικές πληροφορίες για την σταθερά π.

Το βίντεο αποτελεί δημιουργία της εταιρείας Lab of Datum.

Είτε έχεις κλίση στα θετικά είτε στα θεωρητικά μαθήματα, εμπιστεύσου μας και έλα να γράψουμε μαζί την δική σου βέλτιστη ιστορία επιτυχίας και λάβε μέρος σε Μαθηματικούς Διαγωνισμούς με σωστή προετοιμασία!

Είμαστε δίπλα σου από το δημοτικό μέχρι το άπειρο!