Παγκόσμια ημέρα γραφής Μπράιγ

Η παγκόσμια ημέρα Braille θεσπίστηκε από την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (World Blind Union) για να τιμήσει τον Louis Braille, δημιουργό του κώδικα Braille ως μέσο επικοινωνίας για τους τυφλούς. Με ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου του 2018 ανακηρύχθηκε η μέρα αυτή να γιορτάζεται στις 4 Ιανουαρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Γραφής Μπράιγ

Σκοπός

Σκοπό της ημέρας αυτής αποτελεί το να τονιστεί ποσό σημαντική είναι η γραφή Μπράιγ για την επικοινωνία των ανθρώπων με πλήρη ή μερική τύφλωση, καθώς και να αποτελέσει το μέσο υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η 4η Ιανουαρίου ως ημέρα επιλέχθηκε προς τιμήν του Γάλλου εφευρέτη Λουί Μπράιγ, ο οποίος όντας και ο ίδιος τυφλός και έπειτα από εργασία πέντε ετών εφηύρε το σύστημα γραφής και ανάγνωσης.

Ο κώδικας Μπράιγ για τους τυφλούς χρησιμοποιείται και στην Ελληνική γλώσσα από την καθιέρωση του, το 1948 έως και σήμερα.  

Τι είναι το Braille

Η γραφή Braille δεν είναι γλώσσα. Αποτελεί ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γραφή σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα όπως για παράδειγμα την κινεζική, την ισπανική, την ελληνική και πολλές άλλες!

Πιο συγκεκριμένα είναι ένα σύστημα ανυψωμένων κουκκίδων που μπορούν να διαβαστούν με τα δάχτυλα από τυφλούς και άτομα με μερική εξασθενημένη όραση.

Έξι τελείες αντιπροσωπεύουν κάθε γράμμα, αριθμό, ακόμη και μουσικά και μαθηματικά σύμβολα, για να επιτρέψουν την επικοινωνία σημαντικών γραπτών πληροφοριών και να διασφαλιστεί η ικανότητα, η ανεξαρτησία και η ισότητα.

Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CPRD) αναφέρει τη γραφή Braille ως μέσο επικοινωνίας και το θεωρεί απαραίτητο για την εκπαίδευση, την ελευθερία έκφρασης και γνώμης, την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την κοινωνική ένταξη για όσους τη χρησιμοποιούν.

Κώδικας Μπράιγ και για τα Μαθηματικά

Ο αντίστοιχος Κώδικας Μπράιγ για τα μαθηματικά ονομάζεται Κώδικας Nemeth.

Εφευρέθηκε το 1946 από τον Δρ. Abraham Nemeth και αποτελεί ένα σύστημα συμβόλων «τύπου Braille» που βοηθά τους πάσχοντες από τύφλωση στη μελέτη, εκμάθηση και γραφή των μαθηματικών.

Τροφή για σκέψη..

Ο κώδικας Μπράιγ δεν αντιπροσωπεύει μόνο γράμματα και λέξεις για τους πλήρως ή μερικώς τυφλούς αλλά μεταδίδει την γνώση. Αποτελεί το θεμέλιο για γραφή και ανάγνωση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και την επιθυμία να μάθουν!

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον κώδικα Μπράιγ στη σελίδα των Hνωμένων Εθνών και για τον Κώδικα Nemeth στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών.

Από την: Αναστασία Κιολέ, Msc