Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας εορτάζεται στις 20 Μαρτίου κάθε χρόνο. Καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και εορτάζεται από το 2013 με σκοπό να αναγνωριστεί η σημασία της ευτυχίας στη ζωή των ανθρώπων ως θεμελιώδες δικαίωμα.

Για τον λόγο αυτό, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκει, μέσω των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals, 17 SDGs) του προγράμματος “Ατζέντα 2030”, την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση της ανισότητας και την προστασία του πλανήτη. Οι στόχοι αυτοί θα οδηγήσουν σε κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη που θα προάγει την ευτυχία και την ευημερία των λαών.

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της ευτυχίας είναι συνυφασμένη με την ψυχική υγεία των πολιτών. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση και την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία επηρέασε την καθημερινότητα και τις αποφάσεις των πολιτών με πολλές προεκτάσεις στην κοινωνική και οικονομική τους ζωή.

Είναι ευτυχισμένοι οι μαθητές;

Από την περίοδο της οικονομικής και έπειτα της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα, έχουν εκπονηθεί αρκετές έρευνες που μελετούν την αίσθηση της ευτυχίας και της ικανοποίησης που νιώθουν οι μαθητές από την ζωή τους και κατά πόσο αισιόδοξοι αισθάνονται.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2021 από τον Δρ. Αντώνιο Κουρουτάκη, Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου IE της Μαδρίτης, προέκυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τους μαθητές και την ψυχική τους υγεία σε σχέση με τον περιορισμό τους κατά την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε ερωτηματολόγιο που απάντησαν τόσο οι μαθητές όσο και οι γονείς/κηδεμόνες τους, ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ψυχική υγεία των παιδιών έχει επηρεαστεί κυρίως αρνητικά. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανησυχία καθώς έχει τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές επιπτώσεις στη μελλοντική τους ζωή.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες της έρευνας “Οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων COVID-19 στα δικαιώματα του Παιδιού” όπως δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (European Network of Ombudspersons for Children-ENOC) και του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Στην ομάδα του Veltisto Education γνωρίζουμε καλά ότι ο ψυχολογικός παράγοντας είναι πολύ σημαντικός, γι’ αυτό και είμαστε δίπλα σε κάθε μαθητή με συνέπεια και μεταδοτικότητα!

Διαβάστε τι λένε για εμάς όσοι μας έχουν εμπιστευθεί και δείτε τη φιλοσοφία μας γύρω από τα προγράμματα σπουδών που μπορούμε να σας παρέχουμε!