Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών. Θεσπίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2001 με σκοπό να προωθήσει την εκμάθηση ξένων γλωσσών στους Ευρωπαίους πολίτες. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στα σχολεία έχοντας ως στόχο οι μαθητές να μάθουν και για τις υπόλοιπες γλώσσες, εκτός από τη μητρική τους και τα αγγλικά.

Οφέλη γνώσης ξένων γλωσσών

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όσες περισσότερες γλώσσες μπορούμε γιατί έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και να επικοινωνήσουμε με άτομα που μιλούν την ίδια γλώσσα, να μάθουμε τον πολιτισμό των συγκεκριμένων χωρών και γιατί όχι όταν ταξιδέψουμε σε αυτές να επικοινωνήσουμε με τους κατοίκους στη γλώσσα τους. Αυτοί είναι οι βασικοί στόχοι για τους οποίους δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών!

Οι πιο διαδεδομένες γλώσσες ανά τον κόσμο

Οι περισσότερες από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες στον κόσμο είναι ευρωπαϊκές. Εκτός από τα αγγλικά, όπου είναι δεύτερη γλώσσα στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τα ισπανικά είναι η μητρική γλώσσα στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, τα πορτογαλικά χρησιμοποιούνται ως μητρική σε κάποιες χώρες της Αφρικής, τα γερμανικά είναι πολύ διαδεδομένα σε χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης και τα ρώσικα στις χώρες της Βορειοανατολικής Ευρώπης. Επίσης δημοφιλείς γλώσσες για εκμάθηση είναι τα γαλλικά και τα ιταλικά. Άλλες γλώσσες που είναι αρκετά διαδεδομένες είναι τα κινέζικα, τα ιαπωνικά και τα ινδικά.

Πληροφορίες για διασκέδαση

  • Στην Ευρώπη υπάρχουν 200 γλώσσες και διάλεκτοι.
  • Η αρχαιότερη γλώσσα της Ευρώπης είναι τα Τσακώνικα. Τη μιλούν περίπου 2.000 άνθρωποι κυρίως στις περιοχές της Αρκαδίας και της Λακωνίας.
  • Το Λουξεμβούργο είναι η πρώτη σε ποσοστό χώρα της Ευρώπης, όπου στο δημοτικό οι μαθητές διδάσκονται δύο ξένες γλώσσες. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Εσθονία, η Φιλανδία, η Σουηδία και η Ισλανδία.

Στο Veltisto Education διδάσκουμε την ξένη γλώσσα μαζί με την αντίστοιχη κουλτούρα της! Μάθε μαζί μας Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά και σύντομα θα είμαστε δίπλα σου με περισσότερες ξένες γλώσσες!

Από την: Τσιλιμίγκα Λαμπρινή, Στατιστικός, Εκπαιδευτικός, MSc