Οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν διαμορφώσει τη σημερινή παγκόσμια κοινωνία με τις ανακαλύψεις και τα επιτεύγματά τους. Το θέατρο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρωτοεμφανίστηκαν στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ κεραμικά αγγεία και γλυπτά διασώζονται έως σήμερα. Σημαντικά πρόσωπα εκείνης της εποχής είναι παγκοσμίως γνωστά και τα έργα τους διδάσκονται στα σχολεία.
Τα Μαθηματικά κυριολεκτικά άνθισαν στην Αρχαία Ελλάδα. Η έννοια της απόδειξης ενός θεωρήματος ανακαλύφθηκε τότε και πολλά αποδεδειγμένα θεωρήματα σώζονται και διδάσκονται στις μέρες μας. Από τους σημαντικότερους Μαθηματικούς και Αρχαίους Έλληνες είναι ο Θαλής, ο Πυθαγόρας και ο Ευκλείδης.
Θαλής (624- 546 π.Χ.)
Ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από τη Μίλητο της Ιωνίας και ένας από τους 7 σοφούς της αρχαιότητας. Ασχολήθηκε, επίσης με τη Φυσική, την Αστρονομία, τη Μηχανική και τη Μετεωρολογία. Ήταν ο ιδρυτής της Ιωνικής σχολής, της πρώτης φιλοσοφικής σχολής του κόσμου και αγαπούσε τα ταξίδια. Η σημαντικότερη μαθηματική απόδειξή του είναι το Θεώρημα του Θαλή.
Πυθαγόρας (580- 490 π.Χ.)
Ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από τη Σάμο. Επίσης ασχολούταν με τη Γεωμετρία και τη Μουσική. Ήταν μαθητής του Θαλή και ταξίδεψε εκτός Ελλάδος, συγκεκριμένα στην Αίγυπτο και στην Ιταλία, με σκοπό να διαδώσει τις γνώσεις του. Η σημαντικότερη μαθηματική απόδειξή του είναι το Πυθαγόρειο Θεώρημα.
Ευκλείδης (350- 270 π.Χ.)
Ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Θεωρείται ο πατέρας της Γεωμετρίας, λόγω της σημαντικής συνεισφοράς του στην επιστήμη των μαθηματικών. Ασχολήθηκε επίσης, με τη συγγραφή. Κάποια έργα έχουν διασωθεί. Το κυριότερο από αυτά είναι το “Στοιχεία“, το οποίο αποτελείται από 13 βιβλία και περιλαμβάνει 372 θεωρήματα και 93 προβλήματα. Η σημαντικότερη μαθηματική απόδειξή του είναι η Ευκλείδεια Διαίρεση.
Άλλα σημαντικά πρόσωπα της αρχαιότητας που διαμόρφωσαν την επιστήμη των Μαθηματικών ήταν η Υπατία, ο Πλάτωνας, ο Ερατοσθένης και ο Διόφαντος.
Στο Veltisto Education η γνώση δεν περιορίζεται στην ύλη των σχολικών βιβλίων. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.
Από την: Τσιλιμίγκα Λαμπρινή, Στατιστικός, Εκπαιδευτικός, MSc